Thuisbatterij
Staat duurzaamheid hoog op uw wensenlijst? Wilt u zelfvoorzienend worden? Of wilt u nuttiger gebruik maken van uw eigen opgewekte energie? Dan kan een batterij voor thuis vol met zonne-energie niet ontbreken!
Met zonnepanelen wekt u zelf energie op wanneer de zon schijnt. De elektriciteit die u op dat moment nodig heeft, komt direct van de zonnepanelen. Extra opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het net. Uw verbruik wordt verrekend via de salderingsregeling. Maar hoe werkt dit precies?
De salderingsregeling
De salderingsregeling betekent dat uw eigen opgewekte energie wordt afgetrokken van uw energieverbruik. Overschot gaat terug naar het net. Thuisbatterijen helpen het eigen gebruik van zonne-energie te maximaliseren. Over het algemeen bedraagt het eigen verbruik van opgewekte energie ongeveer 30 procent, maar met een thuisbatterij kan dit percentage stijgen tot ruim 60 procent. Op dit moment is de salderingsregeling nog van kracht, maar er wordt verwacht dat deze de komende jaren wordt versoberd. Een thuisaccu wordt zonder de salderingsregeling nóg interessanter om te nemen, omdat de vergoeding van het terugleveren aan het net aanzienlijk lager is dan het wegstrepen van verbruik.
Hoe een thuisbatterij werkt
De opwekking van zonne-energie gebeurt alleen overdag als het licht is, terwijl u ’s avonds ook energie verbruikt. Denk aan verlichting als het ’s avonds donker is of de vaatwasser die ’s nachts draait. Op dat moment vraagt u elektriciteit van het net en betaalt u daar de afgesproken stroomtarieven voor.
Indien de opwekking van zonne-energie uw actuele energieverbruik overstijgt, zal de regelaar van uw zonnepanelen het overschot aan energie naar uw thuisbatterij leiden. Zodra de batterij volledig opgeladen is, zal de overtollige zonne-energie automatisch naar het reguliere elektriciteitsnet worden doorgestuurd.
Tijdens perioden waarin uw stroomverbruik plaatsvindt zonder gelijktijdige opwekking door de zonnepanelen, wordt in eerste instantie gebruik gemaakt van de opgeslagen energie in uw thuisbatterij. Bij uitputting van de batterij schakelt het systeem automatisch over naar het reguliere elektriciteitsnet.
En in het geval dat het net (tijdelijk) geen stroom levert dan kan uw thuisbatterij deze taak oppakken. Zo heeft u zelfs bij een stroomstoring of gebrek aan een stroomaansluiting toch nog elektriciteit voor uw huis en apparaten. Zo heeft u de mogelijkheid om tijdelijk of volledig off grid te gaan.
De prijs/kosten van een thuisbatterij
Een thuisbatterij biedt aanzienlijke voordelen, zoals besparingen op uw energiefactuur, een verhoogd gebruik van uw eigen opgewekte energie en meer onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Maar wat is de gemiddelde kostprijs van een thuisbatterij? Over het algemeen kunt u rekenen op een prijs vanaf € 4.500 tot € 25.000, inclusief plaatsing. De kosten zijn afhankelijk van de capaciteit, soort en kwaliteit, merk, plaatsing en of u al zonnepanelen heeft of wilt nemen. Dit is een ruwe schatting van de kosten, de precieze kosten leggen wij u graag voor in een adviesgesprek met één van onze adviseurs.
Subsidie mogelijkheden
Er zijn op dit moment geen specifieke subsidiemogelijkheden voor een thuisaccu. Wel is het mogelijk om met een slimme thuisbatterij en dynamisch energiecontract de btw terug te vragen van een thuisbatterij. Voor meer informatie over deze mogelijkheden kunt u contact opnemen met één van onze adviseurs, zij helpen u graag verder met uw vragen.
Enkele merken waar wij mee werken
SolarEdge
SolarEdge is een vooraanstaande speler in zonne-energie en accu-opslagsystemen, bekend om de veiligheid en efficiëntie. SolarEdge behoudt gelijkstroom van het dak naar de accu, wat energieverlies minimaliseert. De systemen van SolarEdge zijn compatibel met bestaande éénfase- omvormers, waardoor kosten worden bespaard en uitbreiding gemakkelijk is. Met een SolarEdge thuisbatterij kunt u aanzienlijk besparen op uw energiefactuur door verminderde afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. U kunt uw energieproductie, verbruik en opslag centraal beheren via één app en de batterijcapaciteit uitbreiden indien nodig. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, biedt SolarEdge een betrouwbare en duurzame oplossing voor wie op zoek is naar efficiënte energieopslag.
GoodWe
GoodWe staat bekend om zijn kwalitatieve en betaalbare oplossingen voor thuisbatterijen. GoodWe biedt een uitgebreid assortiment thuisbatterijen die zowel kwalitatief hoogwaardig als betaalbaar zijn, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor huiseigenaren die een kosteneffectieve energieopslagoplossing zoeken. Een belangrijk aspect bij de keuze van een thuisbatterij is de compatibiliteit met de bestaande omvormer. GoodWe biedt hybride omvormers die naadloos kunnen samenwerken met hun thuisbatterijen, waardoor een soepele integratie mogelijk is in bestaande zonne-energiesystemen. In sommige gevallen moet de bestaande omvormer worden vervangen door een hybride variant om de thuisbatterij optimaal te benutten. In essentie biedt GoodWe kwaliteit, betaalbaarheid en compatibiliteit, waardoor het een uitstekende keuze is voor huiseigenaren die hun zonne-energiesysteem willen uitbreiden met een betrouwbare thuisbatterij.
Victron
Victron levert betrouwbare elektrische oplossingen voor verschillende toepassingen. Hoewel Victron zich niet specifiek richt op zonne-energie, biedt ze thuisbatterijoplossingen geschikt voor diverse situaties. De systemen van Victron zijn robuust en betrouwbaar, vooral in autonome energieopslagsystemen zoals campers en boten. Met een breed scala aan producten, waaronder batterijen, laders, omvormers en accessoires is Victron een uitstekende keuze voor off-grid toepassingen. Of u nu in een tiny house woont, een groene energieoplossing op een afgelegen eiland implementeert of een autonoom energiesysteem voor uw camper nodig heeft, Victron Energy biedt betrouwbare apparatuur voor al uw energiebehoeften.
Bestaande accusystemen geplaatst door DonkerVeenstra
Wij hebben al ruim 20 jaar ervaring met accusystemen waaronder thuisbatterijen voor woningen maar ook off grid oplossingen voor bijvoorbeeld vakantiewoningen en grotere complexen. Wij laten graag een paar voorbeelden zien van onze eerdere projecten bij klanten.